Endelig gravid – Hvad så?

Når man i forløbet med fertilitetsbehandling endelig ser to streger på graviditetstesten, fyldes man først med lettelse og lykke. Det er dette, man har ventet på i evigheder, og nu er resultatet der endeligt. Men når den første lykkefølelse har fortaget sig, kommer bekymringerne. Kan det nu også være rigtigt, at det skal lykkes? Mon ikke der er noget galt? Skal det føles sådan?

Der er lavet forskning indenfor området, som viser, at kvinder, som er blevet gravide ved fertilitetsbehandling, glæder sig til at blive set på og behandlet som alle andre ”normale” gravide. Men samtidig føler de også, at de har et større behov for at få bekræftet, at alt er, som det skal være. 

Hvordan kan vi imødekomme disse kvinder i det danske sundhedsvæsen?

Jordemoder Lene Lütken, som arbejder på Fødeområdet på Hvidovre Hospital, fortæller her om nogle af hendes erfaringer:

Et billede, der indeholder person, hud, tå, baby

Automatisk genereret beskrivelse

”Ofte oplever jeg, at de gravide som har været igennem et langvarigt fertilitetsforløb, er mere ængstelige i deres graviditeter, at de er mere grådlabile, bange for at noget går galt undervejs, og mere “slidte” både fysisk og psykisk, da både krop og sind har været igennem en masse for at “nå hertil”. Nogle har ligeledes svært ved at glæde sig over graviditeten, af frygt for at miste, og svært ved at tro på, at de nu er kommet så langt”.

Søger hjælp

”Jeg synes generelt, at de gravide, som er bekymrede i graviditeten, er gode til at spørge om hjælp, ringe når det er relevant, og også komme ind til ekstra “trygheds undersøgelser” hvis det kan give dem lidt ro. Det, synes jeg generelt, vi er ret large med at tilbyde i det omfang det er muligt. Vi oplever også flere og flere som selv tilkøber private ydelser i form af scanninger eller privat jordemoder for at få lidt flere kontroller undervejs”.

Forskellige tilbud 

Som gravid er der forskel på hvilke tilbud til støtte og hjælp, man tilbydes, alt afhængig af hvor du bor. Lene fortæller at Hvidovre Hospital har tre særlige ”teams” man som gravid kan blive tilknyttet ved behov: ”Visitationen til disse teams sker først og fremmest fra egen læge når de sender de første svangre papirer til hospitalet om, at patienten er blevet gravid. Men man kan også blive “om visiteret” løbende igennem graviditeten, hvis der dukker noget op undervejs, og man derved får brug for lidt ekstra kontroller eller støtte”.

De tre ”teams” Hvidovre Hospital kan tilbyde er:  

Omsorgskonsultationen som f.eks. de familier som tidligere har mistet, kan blive tilknyttet. Man kan også blive fulgt her hvis man f.eks. har mild angst, men uden medicinsk behandling eller generelt er mere bekymret for graviditeten. 

Team sårbare familier som er et tilbud til familier, som har diagnoser eller er i medicinsk behandling for psykiske lidelser, og derfor har brug for lidt ekstra støtte.

Familieambulatoriet hvor det bl.a. er stofmisbrugere, Hiv-smittede, socialt udsatte eller patienter med større psykiske forhistorier. Her er der også socialrådgivere tilknyttet til at hjælpe folk generelt og ikke kun under graviditeten. 

Gravid, Drægtighed, Gravide Billeder

”Jeg oplever, for det meste, at de par der har været i fertilitetsbehandling, og som har behov for lidt ekstra støtte og omsorg undervejs, bliver fulgt i Omsorgskonsultationen”, fortæller Lene. ”Men jordemødrene i alle tre teams har også et rigtig godt samarbejde med sundhedsplejen, hvor der kan arrangeres besøg allerede i graviditeten. Det, oplever jeg, at de fleste par er rigtig glade for. Og hvis vi vurderer under selve fødslen, at der sker noget som gør, at sundhedsplejersken skal være ekstra opmærksom efterfølgende, når barnet først er kommet til verden (kan fx være et voldsomt forløb, en svær fødsel eller andet), har vi mulighed for at sende en besked til sundhedsplejersken om, hvordan fødslen er gået, og beskrive hvis der er noget hun bør have fokus på, når vi sender fødselsanmeldelsen elektronisk. Her kan vi fx også skrive, hvis det er vigtigt med et tidligt besøg eller en tidlig opringning”.

”Langt de fleste, der har været i fertilitetsbehandling, følger vores helt vanlige kontroller, som “naturligt” gravide også bliver tilbudt. Men jeg synes, vi har et godt alternativ til de par, som måtte have behov for lidt ekstra”, slutter Lene.