Barnløshed på Færøerne


Forløbet med barnløshed på Færøerne

Forløbet med IVF starter hos kommunelægen. Der er nogle kriterier man skal opfylde inden man tager til kommunelægen. Kommunelægen skal forhen have foretaget en helhedsvurdering og nogle forundersøgelser. Disse inkluderer at han ser på: 

  • Sygehistorie 
  • Kvindens menstruationscyklus
  • Objektiv undersøgelse
  • BMI, som skal være under 35
  • Biokemiske prøver  
  • Screening for kønssygdomme

Vurderer kommunelægen at der er indikation for at udrede parret i fertilitetsklinik, skal kommunelægen sende en henvisning til Gynækologisk afdeling på Færøerne, da kommunelægen ikke har rettighed til at henvise direkte til Danmark. 

Der er omkring 1 år ventetid fra kommunelægen henviser par til Gynækologisk afdeling, til de får deres første tid. Der kommer mange henvisninger til gynækologerne og derfor  har de valgt, at kun et antal af fertilitetspatienter kan komme til 1. samtale pr. uge – der kommer 1-2 par om ugen. Der er også nogle uger hvor der ikke bliver indkaldt nogle par til 1. samtale, fordi andre patienter bliver prioriteret først. 

Når overlægen har visiteret henvisningen, bliver de indkaldt til 1. samtale og forløbet starter. 

Til 1. samtale skal kvinden undersøges og der bliver taget smear test, og manden skal tage en sædprøve. Både kvinden og manden får taget en blodprøve, derudover en klamydiatest. Det tager 3 uger til resultatet af smear er klar og kun nogle dage før svaret på klamydiatesten, blodprøverne og sædprøven er klar. Men det er ikke altid at parret ønsker at tage blodprøverne med det samme. 

Når alle svarprøverne er klar, bliver alle relevante papirer, svar på undersøgelser, kaution og henvisning på parret sendt til fertilitetsklinikken Trianglen i København. Når patienten bliver henvist til fertilitetsbehandling, foregår behandlingen i Danmark. Færinger er tilknyttet fertilitetsklinikken Trianglen, som er i København. 

Herefter fortsætter parrets forløb både på Trianglen og et mindre forløb på Færøerne, hvor kvinden selv skal kontakte Gynækologisk afdeling på Færøerne omkring cyklusdag 9-10. Kvinden møder ind på afdelingen og får taget blodprøver samt bliver skannet for at følge op om hormonbehandlingen er effektiv. De svar kvinden får fra den gynækologiske undersøgelse, skal hun selv give videre til Trianglen. 

Når kvinden bliver gravid fortsætter hendes forløb hos en jordemoder, men hendes forløb som IVF-patient  bliver ikke afsluttet før hun har født barnet på grund af risiko for ufrivillig abort. Dette gør det muligt at forsøge at blive gravide igen, uden at parret skal få en ny henvisning. 

Færøerne finansierer op til to fælles børn til barnløse par. Når en i parforholdet har forældremyndighed over et eller flere børn tæller det med. Det vil sige, at om du eller din partner har forældremyndighed over et barn, får du kun tilbudt én behandling, der vil blive finansieret af det offentlige. Syghusvæsenet finansierer parrets forløb med summen de får fra finansloven, og det er Uttanlandstænastan på Landsygehuset, der tager sig af rejseudgifter og ophold på patienthotellet i København. 

Parret bliver behandlet individuelt, det vil sige, at både kvinden og manden er patienter og derfor er der nogle gange kun den ene der bliver indkaldt til behandling. Manden bliver indkaldt når han skal donere sæd eller skal behandles selv, mens kvindens forløb ofte er lidt mere omfattende.  

På fertilitetsklinikken, Trianglen, er der en ventetid på ca. 1 måneds tid fra de modtager papirer fra Landssygehuset til parret har fået deres behandlingsplan og er klar til opstart, dette er kun hvis alle prøvesvar er klar. 

Kriterier for fertilitetsbehandling 

Hvis det offentlige skal finansiere fertilitetsbehandling for infertile par, skal der opfyldes nogle kriterier. De første betingelser inden man tager til kommunelægen er:

  • At man i folkeregistret, er i et varigt forhold med fælles bopæl i mindst 2 år.
  • Parret skal have uønsket barnløshed i mindst 1 år uden nogen graviditet.

Andre vilkår der skal overholdes: 

  • Inden udredningen skal alle par til en samtale.
  • Ingen i parforholdet skal være steriliseret.
  • Kvindens BMI skal være over 18 og under 35.
  • Parret skal gennemgå en sædvanlig udredning vedrørende barnløshed.
  • Helbred og/eller liv hos kvinden skal ikke sættes i fare grundet behandling, graviditet eller fødsel.
  • Ingen af parterne skal have frataget forældremyndigheden tidligere. 
  • Kvinder skal være fyldt 25 år og være yngre end 40 år ved begyndelsen af hver behandlingsomgang. Dette er også gældende for 2. og 3. behandlingsomgang, som starter når kvinden begynder at tage medicinen. 
  • Mænd skal være fyldt 25 år og være yngre end 55 år. 
  • Denne aldersgrænse er gældende for alle behandlinger, inkluderet æg- og sæddonation. 
  • Udredning for barnløshed skal ikke vise nogle lægelig, psykisk og/eller social kontraindikationer mod graviditet eller forældrerollen, for eksempel misbrug, svær psykisk sygdom eller mental retardering. 

Statistik

Tallene er taget ud af Cosmic, som er vores patientjournalsystem og tallene repræsenterer kun kvinder, ikke par. 

Tallene nedenfor viser hvor mange kvinder der blev henvist til fertilitetsbehandling de sidste 6 år.   Årene fra 2018 til 2022 er hele år, imens 2023 er fra januar til marts. 

År 201820192020202120222023I alt
Tal af kvinder304329284923202

Hjemmesider:

https://ls.fo/

https://sv.ls.fo/sj%C3%BAklingar/kanningar-og-vi%C3%B0ger%C3%B0ir/vi%C3%B0ger%C3%B0-fyri-barnloysi/

Samtaler:
Gynækologisk afdeling på Færøerne
Kommunelæge på Færøerne
Jordemoder fra Landssygehuset