IVF

Reagensglas – IVF-behandling

Denne behandling kan man få tilbudt, hvis:

  • Kvinden har beskadigede æggeledere (for eksempel på grund af tidligere graviditet uden for livmoderen).
  • Parret tidligere har forsøgt insemination med mandens sæd mindst 3 gange og har uforklarlig infertilitet eller moderat nedsat sædkvalitet. 
  • Parret har forsøgt insemination med sæd fra donor seks gange uden at blive gravid.
  • Kvinden har forstyrrelser i ægløsningen, for eksempel på grund af PCOS og har forsøgt flere behandlinger med stimulation af ægmodningen og insemination uden at blive gravid.

IVF-behandling består af en række trin. Det starter med at kvinden skal i hormonbehandling for at stimulere æggestokkene, så der udvikles flere modne æg på én gang. Man kommer enten i den ”lange behandling” eller den ”korte behandling”. Ved den ”lange behandling” kræves der en daglig indsprøjtning i to uger. Dette påbegyndes 21. dag i kvindens cyklus og kaldes nedregulering. Derefter stimuleres ægblæredannelsen i 10 – 12 dage med hormonet FSH i form af indsprøjtninger, som kvinden giver sig selv i maveskindet.
I den ”korte behandling” starter hormonstimulation direkte på 2. eller 3. menstruationsdag.

Når æggene skal tages ud, gives der en ægløsende sprøjte ca. 36 timer før æggene tages ud. Man har inden da fulgt ægblærerne med ultralyd for at holde øje med, hvornår de har den rette størrelse.
Kvinden får noget smertestillende, og derefter tages æggene ud med en nål vejledt af ultralyd. Typisk udtages der omkring 8 – 10 æg pr. behandling, og derefter anbringes æggene i et varmeskab.

Samme dag hvor ægudtagningen finder sted, skal manden aflevere en sædprøve.

Når æggene skal befrugtes i laboratoriet, foregår det ved at der tilsættes 100.000 sædceller til hvert æg.

Herefter skal æggene dyrkes i et avanceret ”varme/rugekasse system” – også kaldet en inkubator.  2 dage senere kan man se, om der er befrugtede eller delte æg (embryoner), som kan lægges op i livmoderen eller nedfryses til senere brug. Æggene dyrkes videre indtil dag 5, og kun de gode æg kan bruges. 

Oplægning af befrugtede æg sker normalt 2, 3 eller 5 dage efter ægudtagning. Lægges der flere æg op, er chancen for at blive gravid større, men så er der også større risiko for at få mere end et barn. I Danmark er det ikke lovligt at lægge mere end 2 befrugtede æg op.

Efter ægoplægning skal kvinden behandles med hormoner i yderligere 14 dage. Derefter kan en blodprøve give svar på, om kvinden er gravid.