Sæddonation

Nogle par, der brændende ønsker sig et barn, kan have svært ved det, da manden ikke har mulighed for selv at danne brugbare sædceller. På denne side kan I læse mere om hvilke muligheder I har, når I søger om sæddonation.

Der kan være forskellige årsager til, at manden ikke selv kan danne sædceller. Det kan skyldes svært nedsat sædkvalitet, kromosomfejl, kræftsygdomme, arvelige sygdomme eller noget helt andet.

Når dette er afklaret med en sædprøve, kan I i samråd med personalet på fertilitetsklinikken begynde at overveje sæddonation, hvor I udvælger en donor fra registeret. I vælger selv hvilken donationsform, der er den rigtige for jer.

I det nedenstående forklares de 4 mulige donationsformer i Danmark. Når det kommer til sæddonation, er der forskellige valgmuligheder med hver deres karakteristika.

Ved anonym sæddonation er basisprofilen den eneste tilgængelige information om donoren:

Ved ikke-anonym sæddonation er der mulighed for at få flere detaljer om sæddonoren udover basisprofilen:

Ved åben sæddonation er donorens identitet ukendt for dig/jer ved donationstidspunktet:

Ved sæddonation med kendt donor er donorens identitet kendt fra starten:

Kilde:

LINK _ Patientvejledning

Uanset hvilken donationsform I vælger, er det jer som par, der er de kommende forældre til barnet. Sæddonoren er til for at hjælpe jer med at opnå graviditet, og tager juridisk ikke del i forældreskabet. Ifølge loven om kunstig befrugtning, er personalet forpligtet til at sikre, at du/I ved, at ved udvælgelse af donorer, er der risiko for videregivelse af arvelige sygdomme, misdannelser m.v. 

Når I har valgt den donationsform, der passer jer bedst, skal kvinden igennem en mild hormonbehandling op til ægudtagningen. På dagen for ægudtagningen anvendes donorens sæd til at befrugte kvindens æg, hvorefter vi behandler det i vores laboratorium de næste 5 dage, før ægoplægningen kan finde sted. På dagen for omlægningen vil I få besked om, om der er et befrugtet æg, eller om det ikke er lykkedes denne gang, og vi er nødt til at prøve igen. Dette drøftes med fertilitetslægen efterfølgende.

Det kan være overvældende at være i et behandlingsforløb for barnløshed, og derudover have behov for hjælp fra en donor. Snak med jeres læge eller sygeplejerskerne på klinikken hvis I har brug for at drøfte nogle bekymringer.

At søge sæddonor: 

Cryos International: LINK

Hvis du/I vil have yderligere vejledning:

Landsforeningen for ufrivilligt barnløs: LINK